Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Náš rodinný Bůh

Author
Magdaléna Strejčková
Článek titulní obrázek
2023-06-25
„Náš Bůh je slitovný a spravedlivý, vlídný a laskavý…“ „Je velký náš Bůh, je silný a mocný...“ „Můj Bůh je můj štít, je mou písní...“ Taková spousta písniček existuje o Bohu a o tom, jaký pro nás je. Skutečnost se dozvíme, až když zalistujeme hluboko ve zpěvníku našeho srdce. Až ho otevřeme a zazpíváme na věčnosti Bohu tu nejkrásnější oslavnou píseň. Zatím si tu „Boží mozaiku“ můžeme skládat podle sebe.

  Tak například já si myslím, že náš rodinný Bůh je Bůh nekonečně trpělivý. Protože svolat celou rodinu k „Andělovi Páně“, k večernímu desátku nebo k nějaké jiné pobožnosti je úkon vyžadující pevné nervy. A to nás není až tak moc, i když dle všech lockdownů a s nimi související, stále prázdnou, lednicí a nedostatkem toaleťáku by se zdálo, že jsme poskytli přístřeší půlce regionu. Vždycky, když se sejdeme k nějaké společné duchovní akci, nastane ta správná chvíle na cokoliv jiného. Dřív nás zdržovaly angličáky kluků – ty než se všechny zaparkovaly! A pak plyšáci dcerky – ach, ti než se všichni uhnízdili u zapálené svíčky. Dnes je to už trochu jiné, i když plyšáci se sem tam taky ještě mihnou. Nejvíc to zdržují všechny zážitky, které se začnou vytahovat v tu společnou večerní rodinnou chvíli – co, kdo, kde, kdy viděl, slyšel a zažil. Zvláště v lockdownu je cokoliv jiného velmi atraktivní a každý se toho chytá. A když byl náhodou někdo nějak víc mezi lidmi a přišel s novinkami mimo obec, to si náš Pán Bůh teprve trpělivě počká. Mezitím se někomu samozřejmě chce čůrat a jiný se odběhl napít. Tradičně se pak všichni zastavíme s povzdechem: „Páni, jak to dělali u Náglů!?“ (Luboši, obdiv!) Ano, Bůh je trpělivý. Pak to ale stojí za to, protože ten či onen chce ještě přidat to či ono za tamto a onoho a modlitba se natahuje a Pán Bůh se na nás usmívá a raduje se. 

   Jo, to je další věc. Fakt si myslím, že je usměvavým Bohem, a navíc se smyslem pro humor. Nevím, jestli to už někdo zhudebnil, ale hodilo by se něco ve smyslu: „Bože, ty jsi srandista, život co nám přichystá, to se jeden nasměje. Kde jsou dva, tři nebo pět, ty jsi vždycky uprostřed, bránice se zachvěje. Jakýpak s tím saky paky, ty jsi Boží a my taky.“ (Hmmm, možná přejdu v příštím fejetonu do veršů.) Tak to máme Boha trpělivého a se smyslem pro humor.

   Vím, že Bůh je utišující a objímající. Zahání nejen hlad a žízeň (protože dennodenně k velké radosti dcerky a k velké starosti skoro-dospělých kluků můžeme zpívat nad stydnoucí polévkou z plna hladových hrdel „Žehnej, Bože, tyto dary“ a pro jistotu ještě „Za chléééba dááár“), ale utišuje i bolest, strach a smutek. Je náplastí na všechny bolístky ducha, duše i těla. Jinak si nemohu vysvětlit, že vždycky, když mě něco trápí a padnu před ním v slzách na kolena, tak když ty oči znovu otevřu, už nejsem na kolenou, ale v Jeho náruči. Cítím pokoj, naději, uzdravení, odevzdanost, lásku. Schoulená se nechám obejmout a můj zrak je poslední slzou projasněný. 

   Bůh je jednoznačně zázračný. Když například moje maminka ztratila na podzim na hřbitově prstýnek od tatínka a bylo jí ho moc líto (prstýnku i tatínka), našla ho po dlouhé zimě plné sněhu a bláta na tom samém místě. To je jen jeden příklad. Dalších příkladů bezpočet. Já se měla narodit nevidomá. Aleluja, vidím! A nemám ani brýle! Aktuálně Bůh léčí z covidu i jiných neduhů anebo k sobě volá lidi ve správný čas. On svému načasování rozumí. Nám to může být zatím skryté. Jo a taky pomáhá dostat děti na školy! A umí se mnou psát fejetony. Ano, tohle je zázrak. Jste toho přímými účastníky. Opravdu! Bez tušení, o čem to bude, nechávám rozběhnout prsty po klávesnici. A Duch svatý jedná.

   Mohla bych pokračovat dál za sebe, ale rozhodla jsem se udělat doma malou anketu. Kdy jindy než při večerní modlitební sešlosti. Scházela se zase celé století, a tak jsem se postupně začala ptát: „Hele, jakej je váš Bůh?“  Samozřejmě je tato anketa zcela subjektivní, osobní a naše, takže můžete souhlasit nebo ne, ale dopadlo to následovně. „Milosrdný,“ řekl bez zaváhání manžel. Pokračovala dcerka, která se tetelila úsměvem, a pravila, že Bůh je Tatínek. Mladší syn pochopil, že se k modlitbě jen tak neschyluje a začínají se tu řešit sáhodlouhé teologicko-politicko-životní záležitosti a jiná témata, a zvedal se k odchodu. Hned jsem ho u dveří jako správná reportérka zadržela. „A tvůj Bůh?“ Náš teenager flegmatik utrousil: „Hmmm, dobrý,“ a odkráčel. Starší syn zatím něco lovil v mobilu a pak to „osolil“ na plný pecky. „Mým Bohem je láska, věrná, trpělivá, opravdová a nekonečná láska, mocná, vášnivá, nezničitelná!“ Hned jsem to začala zapisovat, tolik báječných přívlastků! A on zatím změnil žánr a domem hučelo: „Holy, holy, holy is the Lord God Almighty“.  A pak to přišlo. „A Tvůj Bůh, mami?“ Než jsem zapřemýšlela, protože v takovou chvíli se zastaví svět, země se zachvěje, skály pukají a několik párů očí na mě hledí s velkým očekáváním, odpověděla dcerka: „Mami, tvůj Bůh je určitě dramatickej!“ Do společného smíchu jsem odkývala, že určitě jo a že má vlastně pravdu. Jsem živoucím důkazem Božího smyslu pro drama i poetiku! 

   Ten večer byla naše rodinná modlitební seance opět oddálena do pozdních večerních hodin. Ale co. Když se ráno nespěchalo do školy a děti se mohly vykulit k placatým spolužákům a učitelům před obrazovku notebooků a mobilů rozcuchaní a málem v pyžamech „last minute“. I když... Ta modlitba byla ten večer o to osobnější. A vlastně – nebyla už celá ta anketa sama o sobě modlitbou? „Milosrdný. Tatínku. Lásko věrná, trpělivá, opravdová a nekonečná, mocná, vášnivá, nezničitelná! Holy, holy, holy, the Lord God Almighty. Hmmm, dobrý.“ Amen.


Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace