Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Pečená kachna s ovocem

Author
Luboš Nágl
Článek titulní obrázek
2023-07-05
Kdyby zpěvačka Emilie Kittlová zazpívala jako famózní arizonská pěnice Tornado Lou v městečku Stetson City v báru, kde houstne dým, svou slavnou árii z Pucciniho opery Děvče ze zlatého Západu, přítomní pistolníci, posilněni sklenkou pravé Trigger whisky, by vystříleli do stropu srdce probodené šípem Amorovým.

Mnohem dřív si ale chytrá, vitální, leč rozpustilá desetiletá slečna Emilka dělávala svéráznou legraci ze všeho a ze všech, kdo pravidelně navštěvovali jejího tatínka, továrníka a vlastence Emanuela Kittla, majitele zlatých dolů v Milešově a štědrého mecenáše mnoha českých umělců. Když z jeho zlata nechal vyrobit architekt Balšánek první pražský primátorský řetěz, Emílie jím v nestřežené chvíli ozdobila oblíbenou kozu Jůlinku, která ale pranic neocenila osmnáctikarátové zlato, a setřásla ho do kompostu, kde kilový řetěz naštěstí našel jejich nový zahradník. Jindy zase vymyslela podivný žert pro spisovatele Jana Nerudu. Namočila jeho oblíbené viržinko do absintu, a když mu je pan továrník připálil, vyšlehl z Nerudy plamen jak z olympijské pochodně. Od té doby mu Emilka neřekla jinak, než „milovaný ohnivý dědeček“. Ani dalšího z otcových chráněnců, básníka a cestovatele Julia Zeyera, neukrátila o svoje svérázné vtípky. Když Zeyer obdržel za tragédii Neklan Náprstkovu cenu a k tomu značnou finanční sumu, poslala mu při jeho badatelské cestě na Krym a výstupu na horu Ararat hrablo na sníh, aby se snadněji prokutal k Noemově arše, kterou se tam vydal hledat. Snad nejhůř ale dopadl malíř Václav Brožík. Chtěl se odvděčit svému mecenáši za jeho velkorysou podporu a rozhodl se darovat panu Kittlovi některý ze svých obrazů. V tomto případě slavné dílo „Bretaňská krajina s pasačkou“. Netušil, že až na jeho počest na recepci slavnostně odhalí vzácné dílo, nebude držet pasačka pod paží deštník, ale loveckou pušku, kterou tam vtipně Emilka přes noc přimalovala. Slavného umělce těžko křísili a nepomohla ani velkorysá nabídka francouzských malířů Clauda Moneta a Augusta Renoira, že originální obraz odkoupí a umístí v Louvru hned vedle slavné Mony Lisy.  

Na všechny tyto hříchy svého dětství a mládí na zámku Destinov v Milešově vzpomínala Emilka ráda na večírcích po představení v newyorské Metropolitní opeře, tenkrát už ale celému hudebnímu světu známá jako Ema Destinová. A nezapomněla přitom vždy dodat, co nakonec dokázalo zachránit ji, infarktové situace a přátelství slavných umělců – totiž kuchařské umění její maminky Jindřišky Kittlové. Její pečenou kachnu s medem a českým ovocem znali a milovali všichni čeští vlastenci. Zde tedy recept, který se od dob Emy Destinové na objednávku stále podává v restauraci Metropolitní opery.

Ingredience

  • 1 celá kachna, 
  • 3 jablka, 
  • 2 hrušky, 
  • ¼ hlávky červeného zelí, 
  • 1 červená cibule, 
  • 150 ml vývaru, 
  • 4 lžíce medu, 
  • hrst sušených švestek, meruněk a rozinek, 
  • kmín a sůl 

Postup


Kachnu omyjeme, očistíme a osušíme, osolíme a posypeme kmínem. Jablka a hrušky oloupeme a rozčtvrtíme, cibuli a zelí nakrájíme na nudličky. Vše smícháme se sušenými švestkami, meruňkami a rozinkami a napěchujeme do kachny. Dáme ji do pekáče, potřeme medem, podlijeme trochou vody nebo vývaru, přikryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi půl hodiny, pak kachnu odkryjeme, kůži na prsou a pod křídly propíchneme vidličkou a za občasného přelévání výpekem pečeme dalších 20 minut odkrytou. Obrátíme ji, nadité břicho trochu otevřeme a dopečeme dozlatova. Podáváme s nádivkou a bramborovými nebo špekovými knedlíky.

Dobrou chuť

Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace