Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Ovocné kuře

Author
Luboš Nágl
Článek titulní obrázek
2023-07-05
„Je pozdní večer – první máj – večerní máj – je lásky čas. Hrdliččin zve ku lásce hlas: „Hynku! Viléme!! Jarmilo!!!“ „Lori!! Tak Lori, co bude s tím obědem?“ ptá se zvýšeným hlasem mladý Mácha své ženy, když udělá tečku za posledním veršem básnického maratonu Máje.

Unavený a hladový jak dřevorubec, co právě pokácel Boubínský prales. Malá, tichá a zakřiklá Lori, která znala dobře něhu, ale i divoké nálady svého milovaného muže Hynka, myslí na rady Magdaleny Dobromily Rettigové mladým ženám, jak o nich píše ve své knize Mladá hospodyňka v domácnosti, jak sobě počínati má, aby své i manželovy spokojenosti došla. Lori pootevřela víko pekáče, aby ujistila manžela, že se má na co těšit, a zavolala od plotny: „Vydrž chviličku, Karlíčku. Zdá se mi, že prsíčka ještě nejsou podle tvých představ.“

Nakoupila ráno na trhu spoustu zralého ovoce, ale dobře ví, že sebekrásnější osamělé granátové jablko neudělá na jejího muže takový dojem, jako když se tiskne v troubě k nějakému kousku živočišné bílkoviny. „V tomhle jsou všichni chlapi stejní,“ povzdechla si. „Ať už je to romantický básník, který ve svých verších čichá k lodyhám a sytí se jen vůní květů, nebo masožravý dělník v kamenolomu.“ Rozuměla nenasytnému žaludku svého milovaného Hynka, ale málo se dokázala vyznat v jeho nenasytném a neklidném srdci. To jeho známé „na tváři lehký smích, hluboký v srdci žal“ nedokázala často dešifrovat. „Chutná mu to, není tam příliš švestek, hrušek nebo meruněk? Nebo mu v tom naopak chybí uzená slanina a hrst chilli? Nemluví, nic neřekne. Vysaje do posledního smítka voňavé prsíčko a nad talířem se tváří jak Tutanchamon při partii pokeru v hrobce své pyramidy. Hrozný chlap.“ Ale takového ho milovala. A on miloval ji a její ovocné kuře. Posuďte sami.


Ingredience

600 g kuřecích prsíček, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jalovce, 1/2 lžičky barevného pepře, 150 ml jablečné šťávy, 1 lžíce medu, 1 lžíce rybízové zavařeniny, 400 g modrého hroznového vína, 2 lžičky škrobové moučky, sůl.

Příprava

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky velikosti dětské dlaně, osolíme a okořeníme jalovcem a pepřem. Zalijeme trochou jablečné šťávy a polovinou oleje a aspoň 30 min. marinujeme. Hrozny omyjeme, rozpůlíme a odpecičkujeme. V pánvi rozpálíme zbylý olej, maso vyjmeme z marinády a zprudka z obou stran opečeme, zmírníme plamen a opékáme po každé straně 4–5 min. Opečené maso dáme do jiné nádoby a přikryté necháme stranou. Do výpeku přilijeme ovocnou šťávu, zbytek marinády, med, zavařeninu, promícháme a uvedeme do varu. Vaříme bez pokličky 10–15 min., odmícháme od stěn všechny výpečky a omáčku zčásti odpaříme. Přecedíme přes jemný cedník, přidáme hrozny a vaříme dalších 5 min. Vlijeme škrobovou moučku rozmíchanou ve vodě, promícháme a necháme přejít varem, ne déle než 2 minuty. Podáváme s rýží nebo těstovinami.

Dobrou chuť



Luboš Nágl

  • emeritní sekretář pro pastoraci arcibiskupství olomouckého; je ženatý a má 1 manželku, 11 dětí a 15 vnoučat

Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace