Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Myslivečkovy omeletky

Author
Luboš Nágl
Článek titulní obrázek
2023-07-05
„Velkolepé divadlo San Carlo v Neapoli obléklo slavnostní háv. Obrovské prapory vlají ze střechy, vkusné transparenty skvějí se v oknech, nesčetné věnce visí pod okny a římsovím – uvnitř pak lesk a nádhera – stero světel mění večer v jasný den. Pořádá se právě slavnostní představení na počest jmenin králových a provozuje se nová opera Bellerofonte.

Divadlo jest přeplněno. V lóžích, v přízemí i na galeriích hlava vedle hlavy. Všade slavnostní uniformy, nejelegantnější toalety, tváře, dodávající divadlu zvláštního rázu. V divadle panuje neobyčejný ruch a šum. Pozornost valné většiny obrácena k novému melodramatu a jeho skladateli, o kterémž jen málokdo věděl něco podstatného. Cizinec. Seveřan! Jakýsi Il Boemo. Jak mohl by přizpůsobiti ducha svého duchu italskému? Nikdo nevěří, každý pochybuje. Za oponou zazněl zvonek, světla vzplála ještě jasněji a v témž okamžiku, kdy doznělo volání Viva il Re – „Sláva králi“, zazněly z orchestru první tóny…“

Tolik kratičká zpráva Neapolského večerníku z r. 1767. Opera se svými áriemi okouzlila obecenstvo, které aplauduje a při áriích geniální sopranistky Cateriny Gabrielly upadá do extáze. Na počátku znělo „Sláva králi“, teď na konci, na kterém se zhroutil po zvednutí padesáté opony neapolský rekvizitář, divadlo skandovalo „Viva Il Divino Boemo – sláva Božskému Čechovi“. „Myslivečku, kdybys chtěl, tak bys moje srdce měl,“ říkala si v té chvíli v duchu famózní italská pěnice Caterina Gabrielly. A s přivřenýma očima potichu zašeptala: „Ale ty je budeš ještě rád chtít.“

Josef Mysliveček zářil na hudebním nebi jako Halleyova kometa. Vypukla doslova Boemomania, srovnatelná snad jen s Beatlemanií. Všichni chtěli mít kousek mistra: podpis na útržku partitury, kolorovanou perokresbu či pírko z jeho oblíbené andulky, kterou si přivezl z Čech. Brzy pochopil, že časově nezvládne obojí – skládat opery a zároveň řídit byznys s upomínkovými předměty. Poslal tedy dopis sourozencům a sestra Marie Anna s bratrem Jáchymem přijeli za Josefem do Itálie, aby mu pomohli vést prodej značkového oblečení a suvenýrů Il Boemo jak v kamenných obchodech, tak prostřednictvím zásilkové služby.

Pro sestru Annu, která navíc jako řeholnice a manažerka klášterní kuchyně uměla péct skvělé a oblíbené Frittatas Il Boemo – Myslivečkovy omeletky, vymohl neapolský král Ferdinand IV. dispens u papeže Pia VI., aby mohla pracovat i mimo mateřský klášter. Svatý Otec souhlasil pod podmínkou, že o velkých církevních svátcích dodá Anežka do Říma pro papeže a sbor kardinálů oblíbené Papa frittatas Il Boemo s vůní kadidla. Sestra navíc též úspěšně řídila Divadelní síť rychlého občerstvení Il Boemo Velocissimo v Bologni, Neapoli, Miláně, Římě, Pavii, Turíně, Padově, Benátkách a Florencii.

Ze suvenýrů měly největší úspěch batistové kapesníčky s vyšitým portrétem Il Boemo pro dámy a tepané stříbrné placatky Sambuca Il Boemo pro pány. Pro krále pak byla zhotovena kolekce Frittatas Il Boemo Pomod´Oro ve zlaté etui a se zlatou placatkou na jeho oblíbený likér Sambuca Il Boemo. Jako poděkování vzápětí vydala Královská neapolská pošta limitovanou sérii vzácné známky, na níž jsou vyobrazeni mladý král a maestro Mysliveček při výstupu na Vesuv.

Suroviny na Myslivečkovu omeletku

5 vajec, 5 lžic mléka, ½ hrnku nakrájených oliv (pistácií, lanýžů, prosciutta, pancetty aj.), ½ papriky, ½ hrnku strouhaného parmazánu, 2 jarní cibulky, malá rajčátka, pepř a sůl.

Postup přípravy

Ušleháme vejce s mlékem, přidáme na kostičky nakrájenou papriku, na tenká kolečka nakrájenou cibulku, olivy (příp. další oblíbené ingredience) a rajčátka, osolíme, okořeníme, přidáme nastrouhaný parmazán a promícháme. Směs rozdělíme do olivovým olejem vymaštěných muffinových forem a pečeme na 180 °C. Upečené vyklopíme a podáváme se zeleninou, římským salátem, salátem Lollo biondo, rosso nebo jinou oblíbenou přílohou.

Dobrou chuť.


Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace