Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Klášterní recepty – Z kuchyně Společnosti Dcer křesťanské lásky sv. Vincence de Paul

Author
Pavel Jakub Sršeň
Článek titulní obrázek
2023-07-03
O nás: Sv. Vincenc de Paul (1581–1660) pocházel z chudé zemědělské rodiny. Když se stal knězem a viděl duchovní, ale i materiální bídu u vesnického lidu, začal organizovat pravidelnou materiální pomoc chudým. V r. 1617 tak v Châtillon-les-Dombes vzniklo první dílo křesťanské lásky, a sice Bratrství křesťanské lásky, jehož členkami byly dámy z vysokých vrstev. Krátce nato pověřil Luisu de Marillac (1591–1660), dámu šlechtického původu a později spoluzakladatelku Společnosti Dcer křesťanské lásky, aby tato Bratrství navštěvovala. Bohaté ženy však měly s přímou službou chudým někdy problémy, proto místo sebe posílaly do služby služky, které ale potřebným nesloužily s láskou.

Boží Prozřetelnost chtěla, aby se utvořilo společenství dívek a žen, které by sloužily chudým s láskou. Proto v roce 1633 vznikla Společnost Dcer křesťanské lásky, kterou tvořily obyčejné vesnické dívky. Lidé jim začali říkat „vincentky“. Staraly se o nemocné v jejich příbytcích, později ošetřovaly raněné vojáky, galejní otroky, vězně, lidi nakažené morem. Sestry přijímaly také novorozeňata, která jejich matky nedokázaly uživit. Děti pak dále vychovávaly, vyučovaly a snažily se je připravit do života.

Československá provincie vznikla osamostatněním z rakouské provincie v roce 1922. V letech 1949–1950 byly řehole zrušeny a sestry přesídleny do soustřeďovacích klášterů na různých místech nebo do továren v severních Čechách. Po rozpuštění internačních táborů pracovaly nejprve v průmyslu a v zemědělství, později v ústavech sociální péče pro postižené děti nebo důchodce. 

V r. 2022 jsme tedy slavily 100. výročí vzniku naší provincie. Děkovaly jsme Pánovi za mnohé sestry, které naplňovaly své poslání a obětovaly svůj život ve službě potřebným. V současné době působí sestry na území České republiky (v 5 komunitách), Slovenské republiky (v 18 komunitách), Ukrajiny (ve 2 komunitách) a Ruska (ve 2 komunitách). Ve světě působíme v 96 zemích na všech kontinentech.

charita.sestra@centrum.cz, telefon: 461 639 282


Hermelín v listovém těstě – 4 porce 

Suroviny 

2 ks hermelínu, 1 ks rozváleného listového těsta, vajíčko na potření

Postup

Hermelín rozkrojíme po délce na polovinu. Listové těsto rozválené na plát rozdělíme na 4 kusy. Na něj ukládáme hermelín řezem nahoru a zabalíme tak, aby nemohl vytéct. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°. Pečeme do zlatova (10–15 minut).

Jako příloha se podávají brambory a zelený salát, tatarská omáčka.

  

Salát z červené řepy – 5 porcí

Suroviny 

500 g sterilované řepy bez nálevu, 100 g měkkého salámu Junior, 100 g tvrdého sýru Eidam, 57 g sterilované kukuřice, 84 g majonézy (Hellmann's), sůl a pepř

Postup

Do mísy vložíme scezenou řepu, na nudličky nakrájený nebo nastrouhaný sýr i salám, scezenou kukuřici a majonézu. Suroviny zamícháme a podáváme s chlebem nebo pečivem. Pokrm je možné připravit i z čerstvé uvařené řepy, ale je nutné ji dochutit na sladkokyselo.

  

Drožďová pomazánka – 10 porcí

Suroviny 

50 g sádla, 110 g cibule, 210 g droždí, 7 ks vajec, 200 g másla, 50 g hořčice, ½ lžičky vegety, sůl

Postup

Drobně nakrájenou cibuli necháme zpěnit na rozehřátém sádle, přidáme rozdrobené droždí a za stálého míchání restujeme do růžova. Vmícháme rozšlehaná vajíčka, osolíme a necháme vychladnout. Vychladlou hmotu přeložíme do misky, doplníme máslem, hořčicí a vegetou. Do hladka vyšleháme a podle chuti přisolíme. Pomazánku přizdobíme pažitkou.

 

Jablečné řezy „naruby“ – na jeden plech

Suroviny 

Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, ½ hrnku oleje, 1 hrnek vody, 2 vejce

Dále: Cca 5 ks středních oloupaných a nastrouhaných jablek, 1 vanilkový cukr, rozinky dle chuti, strouhané či sekané ořechy, příp. skořice

Krém: 0,5 l mléka, 1,5 vanilkového pudinku, 20 dkg másla, 15 dkg cukru moučka, cca 3 cl rumu

Navrch: Nastrouhaná čokoláda nebo kakao Granko na posypání

Postup 

Na pečicí papír na plechu navrstvíme nastrouhaná jablka do výšky asi 0,5 cm. Posypeme vanilkovým cukrem, rozinkami, oříšky, skořicí (dle chuti). Suroviny na těsto smícháme a nalijeme na jablka. Dáme péct do trouby na 180°. Pečeme asi ½ hod. Po upečení vytáhneme a otočíme jablky nahoru. V případě, že máme klasický plech na buchtu, na něj položíme prkénko, na prkénko přiložíme jednu ruku a druhou chytíme plech zespodu (chňapkou) a potom otočíme. Odstraníme plech a pečicí papír a dáme vychladit. Na přípravu krému nejdřív uvaříme pudink z 0,5 l mléka a 1,5 vanilkového pudinku, který necháme vychladit. Poté vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a pak vše ušleháme dohromady. Lze přidat trochu rumu. Buchtu potřeme krémem a posypeme čokoládou nebo Grankem. Dáme vychladit.


Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace