Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Kámoš mobil – Papírové jízdní řády leda pro neřády

Author
Ondřej Kuběnka
Článek titulní obrázek
2023-07-03
Vřele vás vítám v nové rubrice. Naším časopisem provanul čerstvý vítr s následky tornáda a málo toho zůstalo při starém. Jak už jistý rodák z Malých Svatoňovic předpovídal, roboti a technologie nás, lidské tvory, jednou nahradí. Důkazem toho buď zánik Ondrových keců a stvoření rubriky Kámoš mobil. Jelikož však Čapkovo a zejména šéfredaktorčino přání je mým rozkazem, bude mi potěšením se tohoto úkolu zhostit a světem telefonů a aplikací vás provázet.

Nebudeme si nic nalhávat, cílovku mých textů bude tvořit převážně čtenářstvo s více životními zkušenostmi, které právě proto, že toho již zažilo dost, nemá potřebu si technologickými blbinami komplikovat život. Jenže já vám ukážu! Že mobil může být přítel člověka – aniž by štěkal a potřeboval vyvenčit (napájení však stále nutné).

Ale k věci. V našem panelovém domě požívá naše rodina mnoho výhod. Mamka má jako předsedkyně SVJ na svou stranu nakloněno mnoho mladších i starších obyvatel, a tak se mi mohla pochlubit jistým dárkem. K nedávným Vánocům dostala přehled odjezdů vlaků pendlujících mezi naší vsí a nedalekým městem. Papírek o pár centimetrech, který se má zřejmě uhnízdit v každé spořádané peněžence. Dárce se nadýmal pýchou, mamka se pousmívala nad tímto roztomilým gestem a já měl téma pro vás.

Veřejná doprava si určitě zaslouží naši pozornost – nebo alespoň tu mou. Já se totiž přiznám, že v útlém věku jsem miloval vláčky a chtěl se stát průvodčím. Velmi rád vzpomínám na jedny ze svých narozenin, které se nesly v železniční tématice. Pamatuji si, že mi maminka upekla parádní dort v podobě vlakové soupravy s mnoha vagony, mezi dárky se objevila čepice, píšťalka i plácačka pro správného výpravčího, ale největší radost mi stejně udělala krabice od tety a strejdy plná projetých, nefalšovaných jízdenek. Ty jsem sbíral jako divý a najednou jsem měl plnou bedýnku?! Cítil jsem se v tu chvíli jako multimilionář!

Nadšení opadlo s léty, kdy jsem musel kvůli dojíždění do školy vlakových služeb aktivně využívat. Asi všichni tušíme, že nežijeme v zemi šinkansenů a že sem tam drobné zpoždění vlaky u nás nabírají. O pravém významu písmen ČD (oficiálně České dráhy) jako zkratky „čekej dál“ či „času dost“ snad nikdo nepochybuje… A přesně proto potřebujete aplikaci IDOS.

Tip na aplikaci: IDOS

K čemu? Na IDOSu si najdeme jakékoliv spojení, pokud chceme jet vlakem, autobusem nebo MHD. Aplikace ví o všech výlukách a změnách v jízdních řádech, takže je na ni (na rozdíl od papíru) spoleh. Na vlakové spoje a dálkové autobusy si můžeme koupit jízdenku do mobilu, aniž bychom před odjezdem museli spěchat k prodejnímu okýnku. Aplikace také na každý spoj prozradí, jaké má aktuálně zpoždění. To se hodí často – třeba když čekáme na zastávce a váháme, jestli nám autobus ujel, nebo se zpozdil. Také pokud vám váš potomek tvrdí, že nemůže přijet z party domů dříve, máte jedinečnou možnost si jeho tvrzení ověřit (tohle nedělejte, pokud si chcete zachovat potomkovu přízeň).

Triky: Vezměte mobil do ruky, stáhněte si aplikaci a zkuste si to. Třeba aplikaci znáte, ale co tyto triky?

  • Zapněte si na mobilu zjišťování polohy (GPS) a vyberte v políčku Odkud nebo Kam možnost Moje poloha – najde pro vás nejbližší či nejvýhodnější zastávku.

  • Nehledejte složitě, která zastávka je nejblíže vašemu startu nebo cíli. Jednoduše vepište do pole Odkud nebo Kam adresu – obec, ulici, klidně i číslo popisné. IDOS za vás najde nejlepší spojení.

  • Pokud jsou vaší destinací např. Karlovy Vary, vyberte červenou ikonu Karlovy Vary, nikoli modrou. Červená značí obec, tedy zahrnuje veškeré dostupné dopravní prostředky na daném místě; modrá patří jen vlakovým nádražím a vyhledala by vám tak pouze vlakové spoje.

  • Nepište pro vyhledávání zastávky dlouze Nákladové nádraží Žižkov – stačí psát první písmena a oddělovat je mezerou: n n ž.

  • Chcete jet dřívějším spojem nebo jiným? Potáhněte jednotlivý spoj doleva pro dřívější či doprava pro pozdější. IDOS vás upozorní, pokud nebudete mít dost času na přestup.

  • Pokud se nabízí možnost Koupit jízdenku – neváhejte si ji koupit. Jde o nejvýhodnější jízdenku pro vás. V dalším kroku si můžete nastavit slevy a zpravidla do 15 minut před odjezdem lze jízdenku bez obtíží vrátit.

Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace