Rodinný život

Jsme časopis s tradicí

Rubriky:

Halíře dělají talíře

Author
Ondřej Kuběnka
Článek titulní obrázek
2024-03-17
Co děláte s drobnýma? V peněžence to zabírá místo, v kapse to pořád cinká. Kam s tím? Když má paní prodavačka v obchodě pomstychtivou náladu a vnutí mi hrst mincí, mě to nijak netrápí. Naopak mám z toho radost.

Nemusíte se bát. Vím, jak fungují peníze. Už i já jsem vyrostl z toho dětského nadšení, když zaplatíte bankovkou, oni vám vrátí spoustu drobáků a vy se najednou cítíte jako někdo, kdo vyhrál eurojackpot (jen považte – z jednoho papírku tolik kováků). Ne, to není důvod, proč se z mincí raduju.

Já mám na ně doma prase. Oranžové, keramické, s nadšenýma očima. A představte si teprve ty moje oči, když dovnitř házím peníze.

Dostal jsem totiž kdysi spásný nápad. Že budu svou pokladničku krmit drobásky. Abychom se správně pochopili – jsem student a desetikoruny už jsou pro mě jmění. Tudíž do prasátka vkládám jen koruny, dvoukoruny a pětikoruny, ale shodneme se, že halíře dělají talíře. Velká výhoda je v tom, že mi teď nikde nepřekážejí a cinkají jen, když mám náladu si poslechnout své bohatství. Někdy se až sám sebe zaleknu, jak geniální nápady mám…

Prasátko už takhle se mnou žije pár let. Když se setkáme pohledem, mám dojem, že se na mě culí. Nejsem posedlý penězi, jen jsem si oblíbil to napětí. Netuším totiž, kolik peněz má v žaludku. Co si za to pořídím? Udělám někomu radost? Vsypu všecko do pokladničky během tříkrálové sbírky a konečně porazíme v celkovém součtu sousední vesnici?

Dnes je ale pátek a to znamená, že musím vysát byt. S vysavačem sice není zábava, ale nedělám to poprvé, takže naučenými pohyby zajíždím do škvír a pod dekorace. Zvládl bych to i se zavřenýma očima. Ještě otevřu okno, abych ten prach vyvětr–

Je na cimprcampr. Moje milované prasátko. To okno ho shodilo. Já jsem ale vůl.

Takhle jsem si to teda nepředstavoval. No super: korunky se zakutálely za radiátory, pár jich spolkla trubice od vysavače a zbytek dá odhadem slabé dvě stovky. Nájem na studentském bytě tím nezaplatím, ale za to napínavé těšení to asi stálo. A zadarmo ani prase nehrabe. Na rozdíl od GIVTu.

Tip na aplikaci: GIVT

K čemu?

Můžete přispět pár drobných, aniž by vás to něco stálo. Podpoříte tím vybranou organizaci a já garantuji prasečí radost. Zní to neuvěřitelně, ale až příště nakoupíte na e-shopu, který spolupracuje s GIVTem, dostane vámi vybraná organizace pár korun z nákupu a vy za to nezaplatíte nic navíc.

Jak na to?

  • Chystáte se nakupovat přes internet? Zajděte nejdříve na www.GIVT.cz. Uveďte název e-shopu, kde chcete objednávat, a vyberte organizaci, kterou chcete podpořit. Pokud e-shop spolupracuje s GIVTem, můžete směle nakupovat. O víc se starat nemusíte. 
  • Které e-shopy se zapojily? Třeba Mall, Ali Express, Dr. Max, Knihy Dobrovský, Zoot, About You, Lidl Shop, Booking, Slevomat a stovky dalších!
  • Vyberte si z široké nabídky organizací, kterým můžete pomoct. Pokud máte velké srdce, udělejte dobrý skutek své oblíbené neziskovce. Jestli máte největší srdce, podpořte třeba náš časopis – stačí vybrat „Centrum pro rodinný život, z.s.“.
  • Funguje to přes počítač i přes mobil. Nemusíte nic stahovat. Stačí vyhledat GIVT a je to.

Triky

  • Na počítač si můžete stáhnout Pomocníka, aby bylo pomáhání ještě jednodušší. Získáte ho na www.givt.cz/aplikace. Až budete příště nakupovat, Pomocník se při nákupu připomene, že můžete podpořit nějakou z organizací. Už nebude potřeba chodit na www.GIVT.cz, můžete rovnou nakupovat.
  • Na mobil si můžete stáhnout aplikaci GIVT. V ní najdete seznam obchodů, z nichž se můžete na jeden prokliknout, a pak už hurá na online nákupy.
  • Lze pomáhat anonymně anebo si vytvořit na GIVTu účet a sledovat, kolika organizacím jste už pomohli.
  • Kolik korun organizace dostanou? Na www.givt.cz/obchody zjistíte, kolik % každý obchod věnuje organizacím.
  • Jak je to možné? Proč to ty obchody dělají? GIVT dělá jednoduše obchodům reklamu a ty mu posílají z každého nákupu provizi.


Mohlo by vás také zajímat
Ado
rodinnyzivot.cz
Proglas
Noe
Donace